#Internet i les #XarxesSocials ens donen realment la #llibertat d’expresió que creiem?


Filter Bubbles

Filter Bubbles by Eli Pariser

Desprès de veure aquest vídeo que parla sobre els “Filter Bubbles” o filtres per bombolla, li he donat més importància en com estem manipulats a través de les xarxes socials. És ben cert que facebook des de la seva última actualització ha aplicat un filtre en què només podem veure els elements publicats d’aquella gent amb qui més ens fem i fins i tot seleccionar quines persones veuran les nostres actualitzacions d’estat i quines no. La guerra entre google i facebook per el domini de les xarxes socials és imparable.

Facebook disposa de la major base de dades mundial que mai s’ha recopilat. Sap on vius, el teu número de telèfon, on treballes, amb qui surts de festa i què faràs el cap de setmana que ve. D’altre banda Google disposa d’una base de dades no tan rica però que també enveja Facebook ja que també gràcies als seus dispositius movils coneix els gustos de la gent, i fins i tot s’avança a què vols buscar a la xarxa abans que ho escriguis.

Com bé explica @elipariser a la seva conferència, els algoritmes que fan servir totes les xarxes socials per les teves cerques, publicacions i fins i tot la informació rebuda, fa dubtar de l’existència de la llibertat d’expressió i a més de la censura.

Per tant les xarxes socials o les webs 2.0 no són tan lliures de comentaris com creiem. Resulta que el que veiem està més presel·leccionat que les notícies que veiem per la televisió i aquest fet pot influir molt negativament a la nostra manera de mourens per les xarxes socials. Tal i com es veu en el vídeo, no surtiran els mateixos resultats de cerca d’una mateixa paraula en una persona que en una altre ja que per aquests algorítmes hi influeixen diferents factors, tants que fins i tot posaria la ma al foc que hi influeix fins i tot el paper de wc que fem servir.

Daltre banda també és bo disposar d’aquest tipus de filtre ja que la informació que disposem a intenet és massa extensa i hi ha molta brossa que s’ha de classificar.

I el que és més important… Aquí teniu la solució al problema dels filtres:

Original: 10 things you can do

Anuncis

~ per Àngel Hormigo a 16 Mai 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: